Kort overzicht en nieuws

www.kroniek.net

Roomanmolen

Windwijzer / Actueel

In de rand

Molenstenen

Molenstenen zijn in heel veel gevallen gemaakt van basalt lava. Deze stenen werden onder ander gewonnen in Duitsland, meer bijzonder in de streek van Maria Laach, een vulkanisch gebied.

Vlakbij ligt het dorpje Mendig. Hier kan je de restanten van zulk een oude mijn bezoeken. De stenen werden verscheept via Andernach aan de Rijn

Voor een indruk klik hier.

 

 

Film

Er wordt ook nog aan een bijzonder initiatief gewerkt ….

Kijk hier

Overzicht 2017

 

=> De 3 molenaars hebben samen 333 uren doorgebracht in de molen 

=> Totaal aantal bezoekers : 656

=>  De wieken maakten 21.519 omwentelingen

=> Het grote vangwiel werd opnieuw en beter verankerd aan de molenas (Vangwiel ? … ga eens kijken op de pagina van de kapzolder)

 

 

Het EGTS project

 

“De molenaars van de Roomanmolen gaan meewerken met de Grensparkchallenge !

Het grensoverschrijdende Interreg project Grenspark Groot Saeftinghe in samenwerking met Gemeente Sint-Gillis-Waas beoogt onder andere de terugkeer van de bruine kiekendief in de streek. Concreet willen ze dat bereiken door percelen in te zaaien met gewassen, die ideaal broed- en jachtgebied zijn voor de zeldzame roofvogel. Oogsten gebeurt eveneens met respect voor de habitat. Meer info vind je op http://grensparkchallenge.eu/?page_id=130

 

Maar, er is meer !

Het hierboven genoemde project is namelijk een buitenkans om oude en zelfs vergeten gewassen nieuw leven in te blazen en opnieuw te verbouwen. Enkele voorbeelden: 

tarwe die sinds 1840 niet meer gegroeid heeft

oud oliehoudend zaad

vergeten spelt- en roggesoorten

Te veel om op te noemen. Om aan de nodige zaden te geraken is zelfs de genendatabank benaderd. Door die opnieuw in te zaaien en te oogsten, neemt de zaadvoorraad op haar beurt toe. Daarnaast onderzoeken de Universiteit en Hogeschool van Gent de samenstelling van enkele oergranen, zoals emmertarwe en eenkorn.

 

Natuurlijk zijn we zeer blij dat we die producten aangeboden krijgen op onze molen. Laat die rogge, tarwe en gekruiste spelt maar komen! Voor het ambachtelijk persen van het oude zaad hebben we doorverwezen naar de Oostmolen in Gistel

(zie ook: http://gistelmolens.be en https://www.youtube.com/watch?=PAdOgVfEa8Y).

 

Zodra wij er klaar mee zijn, is het aan de ambachtelijke broodbakkers, koekjesfabrikanten, brouwers of andere gastronomen om met de verwerkte oogsten een gloednieuw streekproduct te creëren. Alle oogsten zijn traceerbaar tot op de akker en het is de bedoeling dat die oogst regelmatiger wordt, zodat er een circuit van afnemers kan ontstaan. Ter inspiratie: een gelijkaardig initiatief in Brabant levert tegenwoordig aan een mueslifabrikant. Een kans om te grijpen dus!

 

Interesse? Contacteer Alex Wieland. Tel. 0031 612352169

Proficiat Eddy

Eddy De Meulenaer slaagde op 8 december voor het examen Molenaar.